2019. március 11., hétfő

Egy gészséges finomság: ananász!



Az ananászt egyre többen keresik hazánkban. A rendkívül zamatos gyümölcs önmagában fogyasztva is nagyon finom, de alapanyaga lehet különböző süteményeknek, koktéloknak, főételeknek, illetve egyre több készétel például joghurtok, szószok, öntetek egyik nélkülözhetetlen összetevője. Készítenek belőle gyümölcslevet, valamint konzervet. A vásárláskor azonban érdemes figyelni, ezek az előre gyártott termékek ugyanis tartalmazhatnak cukrokat, tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat. A trópusokon őshonos, Európában korábban üvegházakban termelt gyümölcs emberi szervezetre gyakorolt hatásairól sokan sajnos nagyon kevés információval rendelkeznek, ezért a bejegyzésben röviden összefoglaljuk az ananász jótékony élettani hatásait.



Ez az örökzöld növény rendkívül erős gyulladáscsökkentő. A húsa, szára és levele is tartalmaz úgynevezett bromelain enzimet, így jelentősen csökkentheti a megfázásos betegségek tüneteit. A torokfájás és a náthás megbetegedések panaszai enyhítésében a gyümölcshúsban megtalálható c vitamin szintén sokat segíthet.

A Panamában is őshonos növény, hasonlóan az avokádóhoz, intenzív tisztító hatásokkal rendelkezik: csökkenti a vér savtartalmát. A fogyókúrázok számára ideális táplálék hiszen rostokban gazdag, serkenti az emésztést, gyorsítja a fehérjék lebomlását,  kalóriaszegény, továbbá a magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően enyhíti az édes ételek fogyasztása iránti vágyat.

Az ananász fogyasztása a hölgyeknek kifejezetten ajánlott. A finomságot az őshonos országokban a szülés meggyorsítására, valamint menstruáció serkentésére használják. 

A gyümölcs rendkívül gazdag mangánban, emiatt nagy mértékben erősítheti a csontokat.

Az ananász káliumban szegény, ezért intenzív gyógyító hatásokat gyakorol a vesékre. 

A ragyogó sárga húsú gyümölcs nagyban támogatja az immunrendszer egészséges működését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése