2017. október 2., hétfő

A sütőtökről...

A táplálkozás az egyik legfontosabb alapfeltétele a mindennapi életünknek. Az egészségi állapotunk megőrzéséhez, a jó közérzetünkhöz, a kiegyensúlyozott teljesítményünkhöz egyaránt szükségünk van a meghatározott minőségű és mennyiségű ételekre. Ebben rendkívül fontos szerepet kapnak az alapanyagok is. Mindig nagy hasznunkra lehet a sütőtök. A gyönyörű sárga színű, Magyarországon is termő zöldség ugyanis rendívül egészséges és finom is, szóval nem hiányozhat egyetlen egy háztartásból sem.

Néhány adat a sütőtökről…
 

A sütőtök színe hasonlít a répáéra, gyönyörű sárga, ezért rendkívül gazdag béta karotinban és a luteinben is. Ezért kiváló hatásokat vált ki a szem megbetegedéseinél, még olyan súlyos betegségek esetén is érdemes fogyasztani, mint a szürke hályog.


A sütőtökről elmondhatjuk azt is, hogy egy igazi vitamin bomba, hiszen A, C és E-vitaminban is gazdag, Ezen kívül számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. A sütőtökben ugyanis van vas, magnézium és kálium is.  Vagyis a sütőtök önmagában felér egy multivitaminos készítménnyel is. Ezek a hatóanyagok pedig erősítik az immunrendszert.

A sütőtököt fogyaszthatod fogyókúra illetve életmód váltás esetében is. A sütőtök rendkívül tápláló, hiszen rostokban gazdag, finom és számos módon felhasználható. Ugyanakkor egyáltalán nem hizlal, sőt serkenti az anyagcserét is. Akár edzés után is eheted, sőt a levét is megihatod.

Végül pedig nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a sütőtök magja is fogyasztható. És bizony nagyon értékes omega 3 zsírsavakban is gazdag. Fokozza a termékenységet is. Rendkívül jó hatással van a vér koleszterinszint tartalmára is, hiszen képes lecsökkenteni azt, ezzel meggátolhatja az érelmeszesedést és a szívinfarktus kialakulását is. De az omega 3 zsírsavak rendkívül erős gyulladás gátló hatással is rendelkeznek, sőt még az idegrendszer működésére is jótékony élettani hatásokat fejtenek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése