A hagyomány szerint a káposztát már több évezrede fogyasztja az emberiség. A mediterrán területeken is nagyon szeretik. Rendkívül változatosan készíthető el. Leves, köret, saláta, savanyúság sőt akár desszert is lehet.
De a káposztának ma már több gyógyító hatását is bizonyították. Ezeket a hatásokat fokozzák azok a hatásokat kiváltó fűszerek, amelyekkel ízesítik. A káposzta kaporral, mustármaggal, babérlevéllel, köménymaggal keverve fantasztikus ízt kap.
Milyen betegségek kialakulásának megelőzésében segíthet a káposzta?
A káposztával elkerülhető olyan súlyos betegség kialakulása, mint a szürke hályog. Ez a zöldség ugyanis rendkívül erős antioxidáns, valamint gazdag E vitaminban. A zöld és vörös levelű káposzta pedig nagy mennyiségű béta karotint is tartalmaz.
De a ma már több szövődménnyel együtt járó és rengeteg halálos áldozatot követelő rák megelőzésében is számíthatunk a káposztára. A gyomor és a vastagbélrák, valamint az emlő és petefészekrák esetében igazolták ezeket a hatásokat.
A káposzta fogyasztásának köszönhetően a székrekedés problémáit is elkerülhetjük. A magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, tisztítja a beleket.
Ezen kívül meg kell említeni még azt is, hogy a káposzta rendkívül gazdag c vitaminban, ami kiváló immunerősítővé teszi, valamint a megfázásos és légúti megbetegedések kellemetlen tüneteit is enyhítheti. A C-vitamin gyulladásos megbetegedések tüneteinek csökkentésében is nagyon sokat segít.
Végül pedig meg kell említenünk még a káposztában megtalálható ásványi anyagokat is. Rendkívül gazdag káliumban, nátriumban, jódban, kalciumban. De foszfort és vasat is tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok a csontok és az izomzat számára nélkülözhetetlenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése