2019. január 21., hétfő

Hogyan lehet télen biztonságosan túrázni?


A kemény, hideg tél már több hete tart. A legtöbben ilyenkor ki sem mozdulunk a lakásból. Inkább csak üldögélünk a jó meleg otthonunkban. Filmeket nézünk, koncerteket hallgatunk, vagy kipróbálunk néhány új receptet. A természet szépségei, a friss levegő zord időben is vár bennünket. Érdemes legalább egy hétvégét a túrára szentelnünk. Ajánlott mindenkinek alaposan felkészülni a kirándulásra.



Milyen alapfeltételei vannak a biztonságos téli túrázásnak?

A terep jeges, havas tehát balesetveszélyes. Hideg van. Számítani lehet a meghűlésre. A túraöltözék segítségével elkerülhető a megfázás és megelőzhetőek a balesetek. Egy teljes öltözék szettre lesz szükség. Az egészségi állapot kizárólag strapabíró bakancs, nadrág, kabát, aláöltözet, kesztyű, sapka, sál, napszemüveg használatával őrizhető meg.
Nem szabad megfeledkezni a túrafelszerelésekről: botról, hótalpról sem.

Táplálkozás!

A túra kimerítő, ezért muszáj gondoskodni a megfelelő táplálkozásról. Az ergonómiai kialakítású túrazsákban biztonságos helyen tárolható minden étel, ital. Egyetlen téli kirándulásról sem hiányozhat a forró tea, gyümölcslé, szendvics, aszalt finomságok, banán, csokoládé, keksz. Napközben célszerű hangulatos, hegyi menedékházakban pihenni. Forró, tápláló levesek vagy ízletes forralt bor kóstolgatása felemelő gasztronómiai élmény.

Útvonal és társak!


A biztonságos célba érkezés miatt kizárólag kijelölt útvonalakon szabad kirándulni. A túraútvonal kiválasztásakor a fizikai erőnlétet és a korai sötétedést is tekintetbe kell venni. Mindig legyen a csoporttal képzett túravezető. Klubok, utazási irodák bármikor szívesen fogadják az új érdeklőket. Rendszeresen szerveznek hótalpas túrákat továbbá lehetőséget adnak a hiányzó felszerelések bérlésére, kiegészítő biztosítás kötésére. A csoportos kirándulásokon új barátságok alakulnak ki. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése