2019. január 2., szerda

Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasszunk télen?


Már néhány hete tart a tél. Ebben az időszakban megváltozott a szervezetünk működése. Az egészségünk megőrzése érdekében ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra van szükségünk. Rengeteg készítmény közül válogathatunk, de természetes forrásokból is pótolhatjuk a szükséges hatóanyagokat. A táplálkozási szokásaink kisebb átalakításával észrevétlenül biztosíthatjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen hatóanyagokat.



Milyen vitaminokat fogyassz télen?

Az egyik legfontosabb vitamin a c vitamin. A zord időjárás sajnos jó néhány baktérium és vírus terjedését okozza, ezért fontos, hogy az immunrendszeredet folyamatosan erősítsd. Ha természetes forrásból akarod biztosítani a szervezeted számára szükséges mennyiségű c vitamint, akkor fogyassz savanyú káposztát, vagy valamilyen citrusféleséget, narancsot, vagy mandarint.

Ebben az időszakban a szemed állapotára is érdemes jobban odafigyelni, hiszen a látási viszonyok miatt fokozott terhelésnek van kitéve. Ezért az A és B-vitaminról se feledkezz meg. Egyél sok sütőtököt és céklát. Nyersen, lereszelve, sütve vagy akár főételként is fogyaszthatod.

Milyen ásványi anyagokat fogyassz télen?

Az ásványi anyagok pótlásával ezekben a hideg hónapokban elsősorban az idegrendszered egészséges működéséért tehetsz. A magnéziummal például a stressz kellemetlen tüneteit                     enyhítheted, de az izmaid feszültségét is jelentős mértékben csökkentheted. Ha természetes forrásokból akarod pótolni a magnéziumot, akkor fogyassz rendszeresen zabot, dióféleségeket, algákat. Az idegrendszered működésében a szelénre is számíthatsz. Brokkoli, avokádó, és a hagyma is rendkívül gazdag szelénben.

A nátrium és a kálium is jótékony élettani hatásokat gyakorol az idegrendszerre. Nátriumot a só illetve néhány ásványvíz tartalmaz. Káliumot pedig az édesburgonyában, mazsolában, fehér babban találhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése